Resnice in miti o botoksu

iti o botoksu

Kljub več kot 20 letni varni uporabi botoksa v estetske namene, na tem področju še vedno vladajo nekatere stigme.

Fotografije »ponesrečenih« zvezdnic prinašajo strah pred izumetničenim videzom. Fotografije tistih, ki se po lepoto niso odpravili k izkušenim strokovnjakom in so dobili nepreizkušena polnila in druge preparate, prinašajo strah pred vplivom botoksa na zdravje.
A v rokah priznane kirurginje oz. kirurga je botoks povsem varen za uporabo.

Za vas smo zbral nekaj glavnih tabujev o botoksu in jih potrdili oz. ovrgli.

1. tabu: »Čas za botoks je, ko se pojavijo prve gube«

DELNO DRŽI.
Botoks deluje tudi preventivno, zato je smiselna uporaba botoksa tudi, ko gube niso vidne.

Pravi čas za botoks je, ko opazite moteče gube: npr. na čelu, med obrvmi ali ob očeh, kot izraz vaše mimike; ob smejanju, jeznem pogledu, dvigu obrvi itd.
Ko pa te gube postanejo stalne – statične in so vidne tudi brez uporabe vaše mimike, ste idealni čas že zamudili. A nič hudega, botoks tudi te statične gube omili, predvsem pa prepreči poglabljanje in slabšanje stanja.
Zato, pravi čas je, ko vas gube pričnejo motiti in se želite znebiti utrujenega, jeznega in postaranega izgleda.

2. Samo ženske uporabljajo botoks

NE DRŽI.
Vedno več moških sega po botoksu. Predvsem za gube med obrvmi, saj jih le te delajo jezne in nečimrne.
Moški uporabljajo botoks tudi za področje gub na čelu, saj imajo po večini močnejšo in aktivnejšo frontalno mišico, ki jo botoks blokira in prepreči nastajanje oz. poglabljanje gub na čelu.
Poleg naštetega, moški koristijo botoks tudi za zmanjšanje potenja na področju pazduh, da se znebijo motečih madežev na srajcah ali za manj potenja pri športnh aktivnostih.

3. Botoks je boleč.

NE DRŽI.
Postopek aplikacije botoksa se izvaja z izredno tankimi iglami, na točno določena mesta. Postopek je neprijeten, a ni pretirano boleč.

4. Botoks je nevaren.

NE DRŽI.
Botoks je v bistvu substanca Botulinom Toxin A. Varno se uporablja že več let, tudi na drugih področij medicine. Uporabljajo ga za spastične motnje, proti migranskim galvobolom ipd.
Količina, ki se uporablja v estetske namene, je bistveno manjša od terapetvske doze za ostale medicinske indikacije in zato še toliko bolj varna.
V več kot 20 letih uporaba v estetske namene še ni bilo resnješega stranskega učinka.

5. Ko začneš z uporabo botoksa, ga potrebuješ vedno več ob naslednjih aplikacijah.

NE DRŽI.
Botoks blokira delovanje mišice in s tem prepreči njeno krčenje. Mišica, ki je blokirana, tudi atrofira (se zmanjša) in je manj močna tudi, ko botoks popusti, zato ni nikakršne osnove, da bi ob naslednjem tretmaju potreboval več botoksa.

6. Ko botoks popusti izgledaš slabše kot pred prvotno aplikacijo.

NE DRŽI.
Botoks drži oz. blokira mišico od 3 do 4 mesece.
Njegov učinek nikoli ne spusti »čez noč«. Popuščanje se opazi postopoma – s ponovnim pojavom gub na mestu, kjer jih je botoks omilil oz. zmanjšal. Vaše gubice oz. izgled se torej v stanje, kot je bilo pred aplikacijo, vrnejo postopoma, ko lahko celotna mišice popolnoma deluje.
Nikakor ne morete izgledati drugače ali slabše kot pred aplikacijio. Je pa res, da ker ste izgledali mlajše, ko je botoks deloval, se vam zdi, da se sedaj bolj gubate – a nikakor ne bolj kot pred aplikacijo. Le po 6 mesecih gladke kože brez gubic, se vam vsaka gubica zdi bolj opazna.

7. Z botoksom lahko postaneš zasvojen.

NE DRŽI
Od botoksa nikakor ne morete postati fizično odvisni. Je pa res, da je potencialno zasvoljivo vse, kar je nekomu všeč in paše njegovemu telesu. Če se z nekom / nečim počutite bolje, si želite to vedno imeti. Če vam je všeč kako izgledate z botoksom, je logično, da si ga boste želeli ponovno dati, ko učinek izzveni. Fizično pa od botoksa ne moreš biti zasvojen.

8. Botoks se uporablja le za gube.

NE DRŽI.
Botoulinom toxin se v medicini uporablja tudi za druge indikacije. Veliko se ga uporablja z zdravljenje spastičnih motenj, torej za zdravljenje pretiranega krčenja določenih mišic, npr. za zadravljenje blefarospazma, strabismusa, inkontinence, za zdravljenje cervikalne distonije, multiple sklerooze ipd. Uporablja se ga tudi za izboljšanje stanja pri nepopolnem okrevanju prizadetosti obraznega živca, za simetrični izgled. Prav tako ga uporabljamo za zdravljenje hiperhidroze (pretiranega potenja) pazduh, dlani in stopal ter tudi za zdravljenje tenzijskih in migrenskih glavobolov.

9. Botoks se uporablja za povečanje ustnic.

NE DRŽI
Za povečavo ustnic se uporabljajo dermalna polnila. V Estetiki Omnia uporabljamo polnilo hialurnoske kisline, ki je telesu lastna substanca in na naraven način izpolni obliko ali doda volumen ustnicam. Včasih so se uporabljala tudi trajna polnila npr. silikon, ki pa se zardi varnosti ne uporablja več.
Botoks pa se nikoli ne uporablja za večanje ustnic. Obstajajo sicer indikacije, ko se uporablja botoks v bližini ustnic, vendar z namenom zmanjšati gubice nad ustnicami ali z namenom dviga ustnih kotov. Nikoli in nikakor pa se ga ne uporablja za povečanje ustnic.

10. Z uporabo botoksa izgubimo lastno obrazno mimiko.

NE DRŽI.
Botoks v rokah pravega strokovnjaka, ki se spozna na anatomijo mišic obraza in fiziologijo nastajanja gub, napravi obraz le mladostnejši ter ohrani naraven videz, brez izgube mimike. Npr. še vedno se lahko smejite (izginile bodo le gubice ob očeh) in še vedno lahko dvigujete obrvi (izginile bodo le gubice na čelu).

11. Vsi bodo videli, da uporabljate botoks.

NE DRŽI.
Z dobrim občutkom za estetiko, naraven izgled in brez pretiravanja je rezultat polmlajevanja z botoksom v rokah strokovnjaka le osvežen, lep, zdrav in pomlajen videz, ki nikakor ni izumetničen.
Na mestu vboda je lahko prisotna blaga oteklina ali rdečina le kakšno uro po operaciji. Ko botoks prime (po 7 dneh), boste izgledali le bolj sveži in pomlajeni ter seveda z ohranjeno mimiko.

12. Ko začneš z botoksom, ga moraš jemati vedno.

NE DRŽI.
Botoks lahko uporabite le enkrat. Po 4 do 6 mesecih bo učinek botoksa popustil in vrnili se boste v stanje pred aplikacijo botoksa. Nič ni narobe, če ga ne uporabite nikoli več in na vas ne bo pustil nobenih posledic. Je pa res, da se zaradi pomlajenega videza in zadovoljstva, stranke vračajo na aplikacijo. Nekatere še preden spusti, nekatere ko popusti, druge pa ob posebnih (poroka, obletnica, slavje, nastop na televiziji ipd

13. Botoks drži vedno 6 mesecev.

NE DRŽI.
Botoks začne popuščati nekje med 4. in 6. mesecem.
Ko je zadostna količina botoksa že metabolizirana z mišične pločice, se mišica lahko ponovno krči. To opazite s tem, ko se lahko ponovno gubate oz. mrščite. Nikoli ne izgine preko noči. Postopoma se pojavlja vedno več gub in vedno globlje – do stanja, kakršno je bilo na vašem obrazu pred aplikacijo botoksa. Kako dolgo bo držal je odvisno od intenzitete vaše mišice in doze, zato ne moremo točno napovedati čas učinkova, vsakakor pa je nekje v razponu od 4 do 6 mesecev.

14. Botoks je le za estradnice, manekenke, filmske igralke ipd.

NE DRŽI.
Vse ženske želijo (mo) izgledati dobro, mlajše in sveže. Tako kot večina žensk hodi redno k frizerju ali kozmetičarki, tako tudi obisk estetskega kirurga postaja stalnica vsake ženske, ki da nekaj nase in želi v svoji koži izgledati najbolje. Dnevi, ko so bili postopki pomlajevanja rezervirani le za petične posameznice, so že zdavnaj mimo. Uporaba botoksa in polnil je že zelo priljubljena, saj se ženske vse bolj otresajo tabujev. Postopki pa so postali tudi finančn bolj dostopno.
Predvsem se je uveljavilo dejstvo, da so ti postopki varni, saj v pravih rokah strokovnjaka pričarajo le izboljšan, pomlajen in svež izgled, brez strahu pred umetnim videzom, kakršnega so včasih prikazale znane »ponesrečene « estradnice.

Kliknite za več informacij o botoksu.