Povečanje ustnic: resnice in miti

Ste si kdaj želeli polnejših, lepših, zapeljivejših ustnic, ki bi vas naredile lepše in bolj mladostne? Bi si povečali ustnice, pa vas je strah? Strah popačenih, vidno povečanih, »račjih ustnic«? Potem je ta članek namenjen vam. Poglejte kateri so glavni miti o povečanju ustnic in kateri miti držijo.

Tabu 1: Stigma račjih ustnic.
Veliko žensk se boji, da bi po posegu imele račje ustnice, saj po revijah in družabnih omrežjih zasledimo mnogo »ponesrečenih primerov« povečave ustnic. Po drugi strani pa lepo narejenih ustnic dobrega estetskega kirurga ni objavljenih, saj se niti ne opazi, da so umetno povečane.
Račje ustnice nastanejo ob pretiravanju volumna, predvsem v zgornjo ustnico.
Strah je odveč. V rokah pravega strokovnjaka, s poznavanjem tehnik injiciranja, z upoštevanjem pravilnih razmerij polnjenja zgornje in spodnje ustnice, s pravim polnilom in z zmernim volumnom, so lahko ustnice le lepše, izrazitejše, popolnejše, predvsem pa naravnega videza.

Tabu 2: Povečava ustnic je boleč postopek.
Ne drži. Za zelo občutljive ljudi se pred aplikacijo injicira lokalni anestetik, kar v celoti omrtvi ustnice. V večini primerov se nanese le krema, ki omrtvi vbodna mesta. Povratnice ponavadi ne potrebujejo ničesar. Tudi samo polnilo vsebuje anestetik tako, da je aplikacija čim manj neprijetna. Prav tako je tehnika injiciranja s kanilo, namesto igle, manj boleča.

Tabu 3: Trajna polnila so boljša kot začasna.
Ne drži. Včasih so kirurgi uporabljali trajna polnila (npr. silikon) in z njimi so bile povezane komplikacije.
Polnila, ki jih uporabljamo danes, so preparati hialuronske kisline, le ta pa je telesu lastna substanca, ki jo telo s časoma z encimom hialuronidaza tudi razgradi in zato učinek ni trajen. Takšna povečava ustnic je izredno varna.

Tabu 4: Ustnice ne bodo imele naravnega občutka, moten bo govor in nasmeh bo čuden.
Ne drži. Polnilo – hialuronska kislina je telesu naravna substanca in se lepo zlije z ustnicami. Občutek ni moten, nasmeh ostaja naraven in tudi govor je isti. Le v izredno absurdnih količinah bi potencialno lahko prišlo do zgoraj omenjenih motenj.

Tabu 5: Vsi bodo vedeli, da ste si popravili ustnice, saj bodo vedno izgledale umetno.
Ne drži. Ob dobri izbiri izkušenega zdravnika, ob kvalitetnem produktu in majhni količini polnila (npr. 0,5 ml polnila) lahko ustnice katerekoli ženske izgledajo le boljše, polnejše, simetrične in vsekakor naravne. V večini primerov pri majhnih povečavah niti možje doma, sodelavci v službi in prijatelji ne opazijo razlike, menijo le, da ste zamenjali šminko. Pomembno je, da se vi in vaš zdravnik zavedate, da tudi tu velja pravilo »manj je več«.

Tabu 6: Če vam rezultat ni všeč, ne morete nič storiti za to, le počakati 6 mesecev, da preparat izgine.
Ponovno ne drži. Ravno v tem je prednost začasnih polnil. Ker je (kot že omenjeno) hialuron telesu naravna substanca, jo encim v telesu razgradi. V primeru, da vam rezultat ni všeč, lahko takšen encim zdravnik aplicira po posegu in polnilo se razgradi tako, da dosežete isti videz kot pred posegom. To je še dodatna stvar, ki omogoča varno aplikacijo.

Tabu 7: Po posegu boste otečeni.
Delno drži. Res je, da so tik po posegu in v naslednjih 24 urah možne blažje otekline področja, ki pa se minimizirajo ob lokalnem hlajenju po posegu. Večina žensk ima le blago otečeno področje ustnic in še to le nekaj ur po posegu.

Tabu 8: Rezultat polnil traja le 6 mesecev.
Delno drži. Trajanje polnila je odvisno od mesta injiciranja polnil na obrazu in zamreženja hialuronske kisline. Odvisno je tudi od količine oz. aktivnosti encima hialuronidaze, ki je lahko različna od človeka do človeka. Prav tako tudi govor, smejanje in žvečenje vplivajo na trajnost polnil v ustnicah glede na druga področja. Polnilo lahko torej traja od minimalno treh/ štirih mesecev pa do enega leta ali celo več.

Tabu 9: Polnila v ustnicah se uporabljajo le za povečavo ustnic.
Ne drži. Večinoma se za aplikacijo polnil v ustnice odločijo ženske, ki želijo večje in polnejše ustnice, torej povečanje volumna. A to še zdaleč ni vse. Polnilo v ustnicah se uporablja tudi za poudarjanje t.i. kupidovega loka, za poudarjanje robov ustnic, za odpravo asimetrije ustnic, za odpravo nesorazmerja med zgornjo in spodnjo ustnico, za dvig ustnih kotov, za razpokane ustnice, za odpravljanje drobnih gubic okoli ust in tako dalje.

Preberite več informacij o povečavi ustnic.