Žilna kirurgija

V Estetiki Omnia želimo nuditi kar najbolj celovito obravnavo naših pacientk in pacientov. K nam prihajajo osebe z željo po zdravstvenih in lepotnih spremembah, ki jim je zelo pomembna skrb za zdravo telo in obraz ter njun videz.

V Estetiki OMNIA vam nudimo tudi specialistični pregled vašega ožilja in posvet z žilnim kirurgom, v poznanem okolju, kjer sta osnovni vodili strokovnega tima dobro počutje pacienta ter zaupen odnos z zdravniškim osebjem.

O žilni kirurgiji

Naše telo je prepredeno z žilami – arterijami, venami in kapilarami.

Arterije iz srca nosijo kri bogato s kisikom, po venah pa se s kisikom siromašna kri vrača v srce.
Večina krvi se nahaja v venah, zato so te žile izjemnega pomena za pravilno delovanje telesa.

Ker hodimo po dveh nogah, imajo vene težavno nalogo premagovanja sile težnosti, da spravijo kri navzgor ponovno po kisik. Da lahko kri potuje po telesu navzgor, uporabljajo vene posebne zaklopke, ki preprečujejo, da bi kri odtekala nazaj.

Zaradi različnih dejavnikov pri številnih ljudeh (vsaj petina prebivalstva) pride do okvare venskih zaklopk – odtekanje venske krvi proti srcu je ovirano, zato se poveča pritisk v venah.
V njih se začne nabirati kri, stena ven se čezmerno razteguje, vena nabrekne in posledica so vidne modrikaste žile in izbokline na koži.

Najtanjše žilice v telesu, ki jih imenujemo kapilare ali lasnice, skrbijo za prenos hranilnih snovi neposredno v dermisu, tik pod površjem kože.
Ker so stene kapilar izjemno krhke in tanke, so nagnjene k pokanju.

Ko kapilara poči, je na koži vidna lasasta rdečina, ki sama od sebe navadno nikoli ne izgine, sčasoma pa nastaja več počenih kapilar na obrazu sicer nebolezenski, a z estetskega vidika moteč pojav.

Zdravljenje žilnih sprememb

Poleg estetskega vidika nas žilne spremembe motijo zaradi simptomov, ki jih prinašajo: občutek utrujenih in težkih nog, bolečine, napetosti in otečene noge.

V Estetiki Omnia vam zdravnica pregleda žilne spremembe in svetuje najbolj primerno zdravljenje za vas:

  • flebektomija oziroma kirurška odstranitev krčnih žil oziroma večjih varic s skalpelom,
  • sklerozacija ven oziroma zapečatenje pajkastih žilic ali manjših varic s posebno peno, ki veno zapre,
  • lasersko odstranjevanje žilic na obrazu.

Z navedenimi postopki vam odstranimo vidne žilne spremembe, ne pa tudi nagnjenosti k nastajanju novih. Vsekakor pa vam po posegu svetujemo s preventivnimi ukrepi, ki lahko omilijo pojav novih žilnih sprememb.

Flebektomija

Flebektomija je operativni poseg, s katerim v lokalni anesteziji kirurško odstranimo večje varice (krčne žile – klobasicam podobne izbokline pod kožo), ki ovirajo nemoten odtok krvi do srca.

Preprosto rečeno vam s skalpelom odstranimo površinske vene in s tem ne izboljšamo le videza nog, temveč tudi vaš venski krvni obtok.

Sklerozacija

Sklerozacija je poseg, kjer v prizadeto veno ali venski pletež (pajkasti mreži podobne žilice) apliciramo posebno peno, ki koagulira oziroma zamaši žilo, da postane nevidna, saj smo preprečili pretok krvi skozi žilo.

Gre za poseg injiciranja, ki je izredno hiter in učinkovit. Ker pa gre pri venskem popuščanju za naravni pojav, se lahko žilice po določenem času ponovno pojavijo, bodisi na istem mestu bodisi v bližini.

Lasersko odstranjevanje žilic na obrazu

Odstranjevanje počenih kapilar na področju obraza z lasersko svetlobo je neinvaziven, neboleč in učinkovit postopek.

Laserska energija uniči rdeče krvničke in žilne stene, ki se v nekaj tednih razgradijo.

Žilice tako izginejo, ostalo tkivo pa ostane nepoškodovano. Število potrebnih tretmajev je odvisno od globine in obsega počenih kapilar.

Po posegu

Po posegu, naj gre za sklerozacijo ali flebektomijo, je potrebno vsaj šest tednov nositi kompresijske nogavice, priporočamo pa nošenje tudi dalj časa.

Odstranjevanje z laserjem pa je neinvaziven poseg, ki ne zahteva posebnega okrevanja, le soncu se je potrebno nekaj časa izogibati.