Korekcija dojk

Dojke so ponos vsake ženske. Žal nihanje telesne teže, porodi, starost in ostali dejavniki vplivajo na spremembe dojk, ki so se včasih zdele popolne. Nekatere pa imajo od nekdaj željo po večjih, manjših ali drugačnih dojkah.

POVEČAVA DOJK – AUGMENTACIJA

Največ je operacij povečave dojk, kjer z vsadki izboljšamo velikost, projekcijo in konsistenco dojk. Vsadki so lahko okrogli ali kapljičasti, lahko se jih vstavi pod mišico ali pod žlezo, lahko so napolnjeni s fiziološko raztopino ali s silikonom … Vse te podrobnosti, vključno s pravo izbiro velikosti  vsadka, se pred posegom natančno dogovorite z vašo kirurginjo, za optimalen rezultat vašega telesa oz. dojk.

Potek posega

Poseg traja približno 45 minut. Napravi se rez v prsni gubi, ki je po posegu minimalno viden. Nato se vstavi vsadek pod mišico ali pod žlezo.

Po operaciji prejmete poseben nedrček, ki ga morate nositi 6 tednov.

Možni  stranski učinki

Stranski učinki so izredno redki.

Možni  stranski učinki so serom, hematom, vnetje, rotacija vsadka, tvorjenje kapsule ipd. Izredno redki so primeri izpuščanja vsadka. Lahko pride tudi  do zmanjšanega občutka okoli bradavic ali ostalega predela dojk.

Povečanje dojk navadno ne vpliva na dojenje in ne poveča tveganja za razvoj raka dojk.

DVIG DOJK – MASTOPEKSIJA

Včasih samo augmentacija ni dovolj za izpopolnitev povešenih dojk in je ob povečavi potrebno napraviti še dvig dojk. Kadar gre za minimalni dvig lahko rez skrijemo v obliki bradavice. Včasih je za boljši rezultat potrebno rez podaljšati tudi navpično, kar predstavlja bolj vidno brazgotino. Lahko pa je samega tkiva dojke dovolj in je za dober rezultat potreben le dvig dojk, brez dodatnega vstavljanja vsadkov.

Najprimernejši poseg zase določite na osebnem pregledu z kirurginjo.

ZMANJŠANJE DOJK – REDUKCIJA

Dojke določenih velikosti predstavljajo posameznicam različne težave. Zaradi teže bremenijo vratno in ostalo hrbtenico, povzročajo bolečine v vratu in rami. Občasno velikost dojk povzroči tudi dermatitise v kožni gubi. Za zmanjšanje dojk se velikokrat odločijo tudi tiste ženske, ki zgoraj omenjenih težav nimajo, so pa nezadovoljne s preveliko velikostjo, saj ne najdejo ustreznih oblačil. To so le najpogostejši vzroki za zmanjšanje.

Operacij redukcije je več vrst. Pravo se izbere na osebnem pogovoru z kirurginjo, na izbor pa vpliva prvotna velikost in željena velikost dojk.

Pri zmanjšanju dojk so običajno prisotne večje brazgotine kot le pri augmentaciji.