Kirurgija roke

Roke so človekovo najpomembnejše orodje, saj so pomembne za vsakodnevno delo, prehranjevanje, nego itd.

Skozi kožo nenehno sprejemamo informacije iz okolja in ravno dlani so naš primarni inštrument za dotik. Kot otrok se z dotikanjem predmetov učimo o svetu, skozi prve dotike pa se novorojenčki naučijo tudi ljubezni.

Zaradi funkcionalne in socialne uporabe rok je nujno, da so naše dlani in prsti v popolni funkcionalnosti, brez bolečin in omejenosti gibov.

V primeru, da imate kakšne težave v področju rok, vas v Estetiki OMNIA pregleda specialistka za kirurgijo roke in plastično kirurgijo ter vam pomaga pri zdravljenju vaših težav.

Med najpogostejše težave v zvezi z rokami sodijo: sindrom karpalnega kanala, preskakajoči prst, obraba sklepov zapestja ali prstov.

SINDROM KARPALNEGA KANALA

Sindrom karpalnega kanala ali utesnitev živca v zapestju lahko povzroči dolgotrajno ponavljanje enakih gibov.

V preteklosti so te težave povzročali poklicih, kot na primer tesar, šivilja, strojepisec, delo za tekočim trakom …

Dandanes se je z razširitvijo uporabe računalnika in računalniške miške ta sindrom razširil na večjo populacijo, ki vsakodnevno pri delu (ali zabavi) ponavlja enake giba z zapestjem na miški in trdi podlagi, v prihodnosti pa lahko pričakujemo pojav sindroma tudi pri mlajših generacijah zaradi uporabe računalnika in ponavljajočih se gibov pri prekomernem igranju računalniških iger ter tudi mobilnih telefonov.

Večja pojavnost obolenja je pri ljudeh, ki imajo revmatoidni artritis, sladkorno bolezen, pa tudi pri nosečnicah.

Sindrom karpalnega kanala je utesnitev medianega živca, enega izmed treh živcev, ki oživčujejo roko in skrbijo za upogibanje dlani in prstov.

Nenehen pritisk na živec opazimo kot motnjo delovanja senzoričnega nitja; kot posledico čutimo bolečino v zapestju in/ali mravljinčenje prstov – po navadi prvih treh prstov.

Lahko se kaže tudi z nerodnostjo prstov, padanjem predmetov iz rok in podobno.

Bolečina se čuti v zapestju, razširi pa se lahko na dlan ali proti komolcu in celo vse do ramena.

Mravljinčavost se lahko čuti v vseh prstih, težave pa so izrazitejše ponoči, predvsem proti jutru.

ZDRAVLJENJE
V Estetiki OMNIA vas pregleda specialistka s področja kirurgije roke in vam svetuje ustrezno zdravljenje.

Občasno kirurginja pri odločiti o najboljši izbiri zdravljenja za vaše težave potrebuje EMG preiskavo – elektromiogram v področju obolelega živca.

Ob manjših težavah vam bo svetovala le konzervativno terapijo – opornico za zapestje prizadete roke, ki pomaga pri blažitvi težav med spanjem.

Kadar pa so težave hujše, je za rešitev težav potreben operativni poseg, s katerim dosežemo sprostitev medianega živca v obolelem zapestju.

POTEK OPERACIJE
Operacija se izvaja v lokalni anesteziji, zato ni potrebno, da ste tešči.

Pripravi se sterilno operacijsko polje, rez poteka v prehodu z dlani v zapestje, dolžine približno 3cm.

Nato se kirurško sprosti ukleščeni živec. Po potrebi se vstavi drenaža, rana se zašije ter roka povije.

Celoten postopek traja približno 20 minut.

OKREVANJE
Po operaciji morate roko nositi nad nivojem srca, nekaj dni se priporoča analgetik Lekadol ali NSAR (Nalgesin, Naklofen …).

Pomembno je razgibavanje po navodilih, ki jih prejmete po posegu.

Preveze opravite pri osebnem zdravniku vsake 2 do 3 dni, sledi odstranitev šivov čez 14 dni. Bolniški stalež se svetuje 2–3 tedne, odvisno sicer od dela, ki ga opravljate.

Za vse dodatne informacije o posegu karpalnega kanala svetujemo posvet z našo kirurginjo, Dašo Kovačič Beković,dr.med., ki vam bo z veseljem svetovala, vas pregledala in odgovorila na vaša dodatna vprašanja.

PRESKAKAJOČI, SPROŽILNI PRST ALI TRIGGER FINGER

Preskakujoči ali sprožilni prst, znan pod tujko »trigger finger«, je posledica oteženega gibanja tetiv upogibalk prsta.

Te tetive ob kosti prsta drži sistem objemk in ob vnetju se te objemke in tetive odebelijo, kar oteži gibanje kit (tetive ne drsijo več tekoče skozi objemke).

Tako je gibanje prsta ovirano, pogosto ga pacient lahko iztegne oziroma upogne le z motečim ali celo bolečim zatikanjem.

Pri napredovanju bolezni lahko pride tudi do povsem zaskočenega prsta.

Bolečina lahko zajema enega ali več prstov.

Jasnega vzroka za to bolezen ni, pogosteje pa vnetje dobijo osebe z revmo, putiko ali sladkorno boleznijo, oziroma tisti, ki imajo delo z močno obremenitvijo rok.

Prvi znaki bolezni so boleče gibanje prsta ter zadebeljena izboklina na prizadetem prstu, ki je na dotik tudi boleča. Kasneje se pojavi tudi zatikanje sprožilnega prsta, v končni fazi bolezni pa se lahko prst tako zatakne, da ga pacient težko iztegne, ali pa ga iztegne le s pomočjo druge roke.

ZDRAVLJENJE
Vnetje lahko v prvi fazi zdravimo s t. i. blokado (injekcije kortikosteroida in lokalnega anestetika), ki jo injiciramo v področje okoli prizadetih tkiv.

Po tej injekciji se svetuje normalna uporaba prsta in roke.

zboljšanje se pričakuje v roku 3 – 4 tednov. V kolikor ne pride do izboljšanja,se lahko ponovi injiciranje kortikosteroida oz.se svetuje operativna sprostitev obolele objemke.

POTEK OPERACIJE
Kadar ne pride do zboljšanja po 1 ali 2 blokadah v obolelo področje, se svetuje za razrešitev težav manjši operativni poseg.

V lokalni anestetziji nad mestom boleče in zadebeljene objemke napravi kirurginja rez in kiurško sprosti (oz. prereže) zadebeljeno objemko. Nato se koža zašije in aplicira povoj.

OKREVANJE
Po operacijskem posegu se svetuje analgetik Lekadol ali NSAR (Nalgesin, Naklofen …) za dan ali dva. Po operaciji normalno uporabljate roko in gibate s prsti. Preveze opravite pri osebnem zdravniku vsake 2 do 3 dni, sledi odstranitev šivov čez 14 dni. Bolniški stalež se svetuje le nekaj dni, odvisno od dela, ki ga opravljate.

Za vse dodatne informacije o zdravljenju trigger finger oz. preskakujočega prsta svetujemo posvet z našo kirurginjo, Dašo Kovačič Beković, dr.med., ki vam bo z veseljem svetovala, vas pregledala in odgovorila na vaša dodatna vprašanja.

DUPUYTRENOVA KONTRAKTURA

Dupuytrenova kontraktura je genetsko pogojena bolezen, ki se začne z majhno vozličasto zadebelitvijo veznega tkiva v dlani, ki sčasoma vleče prste k dlani, v končni obliki pa pacient ne more več iztegniti prstov.

Bolezen ponavadi zajame dlan in prste, najpogosteje mezinec in prstanec, lahko pa tudi vse ostale prste.

Omenjeni vozlič na dlani, ki je eden prvih simptomov bolezni, se razvija v vezivni trak v podkožju. Z napredovanjem bolezni se ta trak razširi na prste, le-ti se vse bolj upogibajo, pacient pa jih je vse manj zmožen iztegniti.

ZDRAVLJENJE
Operativno zdravljenje se načeloma svetuje, ko pacient ne zmore v celoti iztegnjene dlani položiti na mizo. Občasno se lahko svetuje izrez same zadebelitve v dlani, četudi se prste lahko iztegne, za preprečitev napredovanja bolezni in odpravo bolečnosti.

POTEK OPERACIJE
V lokalni anesteziji se napravi rez v dlani in tudi nad prstom po potrebi. Kirurško se odstrani zadebeljeno vezivno tkivo in trakce ter se sprosti prst. Nato se napravi hemostaza in zašije kožo. Občasno se vstavi drenažna cevka.

OKREVANJE
Po operacijskem posegu se svetuje analgetik Lekadol ali NSAR (Nalgesin, Naklofen …) ter nošnja roke nad nivojem srca. Preveze opravite pri osebnem zdravniku vsake 2 do 3 dni, pri prvi prevezi se odstrani tudi drenažna cevka, če je bila aplicirana.

Odstranitev šivov sledi čez 14 dni. Bolniški stalež se svetuje ponavadi 14 dni, sicer odvisno od dela, ki ga opravljate.

Za vse dodatne informacije o zdravljenju Dupuytrenove kontrakture svetujemo posvet z našo kirurginjo, Dašo Kovačič Beković, dr.med., ki vam bo z veseljem svetovala, vas pregledala in odgovorila na vaša dodatna vprašanja.

GANGLION

Ganglijske ciste so ene najpogostejših podkožnih tvorb na roki. Gre za okrogle ali ovalne bule, nenevarne cistične tumorje, napolnjene z želatinasto snovjo.

Ta gosta in bistra tekočina, ki sicer skrbi za zmanjšanje trenja med hrustanci v sklepu in omogoča gladko drsenje kit, se pri pacientih vseh starosti zaradi sprememb v sklepni ali kitni ovojnici izboči v podkožje.

Ganglijske ciste se lahko pojavijo nad katerim koli sklepom na telesu, a so najbolj pogoste ravno na rokah – ob tetivah in sklepih zapestja, na hrbtišču ali na dlanski strani zapestja.

Navadno ganglion pacientu ne povzroča bolečin, razen če pritiska na živec. Lahko spreminja velikost, pride lahko celo do predrtja bulice, a se navadno v nekaj tednih ponovno pojavi.

ZDRAVLJENJE
Ganaglion lahko zdravimo s punkcijo ali operacijo.

Ponavadi se zdravljenje začne z punkcijo, aspiracijo vsebine gangliona in aplikacijo kortikosteroidov v izpraznjen ganglion, s čimer se zmanjša možnost ponovitve gangliona.

Po aspiraciji se svetuje kompresivni povoj teden dni in relativno mirovanje z roko.
Kadar se ganglion velikokrat ponavlja, je smiselna operativna odstranitev gangliona. Takrat v lokalni anesteziji se preko reza v koži odstrani celoten ganglion. Možnost ponovitve se z operativni posegom zmanjša, a se vseeno lahko ponovi.

Po operaciji se svetuje kompresivni povoj teden dni.

OKREVANJE
Po aspiraciji je okrevanje minimalno, le kompresijski povoj se svetuje teden dni in relativni počitek ter mirovanje z okončnino.
Po operaciji se izvajajo redne preveze na 2-3 dni pri izbranem zdravniku, ki vam 14 pooperativni dan odstrani šive.

Po potrebi se v prvih dneh po posegu jemlje analgetik. Bolniški stalež se svetuje 14 dni, oziroma odvisno od dela, ki ga opravljate.

Za vse dodatne informacije o zdravljenju ganglionov svetujemo posvet z našo kirurginjo, Dašo Kovačič Beković, dr.med., ki vam bo z veseljem svetovala, vas pregledala in odgovorila na vaša dodatna vprašanja