Labioplastika – korekcija malih sramnih ustnic

Labioplastika je majhen kirurški poseg, ki ženski nudi  takojšnjo vseživljenjsko rešitev njene moteče intimne težave.

Labioplastika je manjši kirurški poseg, s katerim odstranimo ali preoblikujemo del malih sramnih ustnic (labia minora), ki so povečane do te mere, da gledajo izpod velikih sramnih ustnic.

Gre torej za predel, ki je ob vhodu v nožnico in je pri »normalni« vagini kratek in nemoteč, pri ženskah s povečanimi malimi sramnimi ustnicami pa odvečna koža visi nižje od velikih sramnih ustnic.

Ženske se lahko bodisi že rodijo s povečanimi malimi sramnimi ustnicami bodisi so posledica porodov ali naravnega fizičnega staranja, povečana je lahko asimetrično tudi samo ena stran.

Nelagodje, bolečine, vneta koža, znižana samozavest …

V vsakem primeru povzročajo ženski veliko neugodja, saj smo ljudje precej obremenjeni z estetskimi ideali, ki zapovedujejo tudi smernice na intimnih področjih – tako naj bi vagina imela obliko popolne žemljice in jo povečane male sramne ustnice z estetskega vidika precej kazijo.

Poleg tega, da se ženska počuti zelo nelagodno, ko je gola, jo ta pojav moti tudi nošenju spodnjega perila, kopalk in tesnih hlač ter kavbojk, saj jo lahko tesno prilegajoča se oblačila drgnejo in povzročajo bolečine, znižana pa je tudi njena samozavest, saj jo skrbi, da bo odvečna koža malih sramnih ustnic na perilu oziroma kopalkah opazna ali celo zlezla izpod njih.

Poleg estetskih razlogov imajo številne ženske tudi povsem opravičljive funkcionalne razloge za labioplastiko, saj povečana labia minor povzroča nelagoden občutek in bolečine tudi med spolnimi odnosi ter med nekaterimi športi (kolesarjenje, fitnes, jezdenje …).

Nelagodje, zmanjšana samozavest na intimnem področju, drgnjenje, draženje, vneta koža in bolečine so vsakdanji spremljevalec žensk s povečanimi malimi sramnimi ustnicami.

Poseg

Pred posegom v Estetiki OMNIA se s kirurginjo o postopkih temeljito pogovorite in razjasnite morebitna vprašanja. Nato se opravi rutinski pregled pacientke. Vsaj teden dni pred postopkom se ne sme uživati nesteroidnih antirevmatikov ali antikoagulantnih zdravil.

Labioplastika je postopek korekcije malih sramnih ustnic, pri čemer zmanjšamo ali preoblikujemo povečane male sramne ustnice, da postanejo simetrične in ne gledajo izpod velikih sramnih ustnic.

Poseg poteka v lokalni ali splošni anesteziji 45 minut do ene ure, pri čemer kirurginja v področje malih sramnih ustnic injicira lokalni anestetik, nato pa na natančno označenih mestih izreže odvečno kožo in male sramne ustnice preoblikuje ter zašije robove.

Večinoma se uporabljajo resorbilni šivi, ki se sami razgradijo in jih ni potrebno odstranjevati.

S simetrično oblikovanimi malimi sramnimi ustnicami in šivi, ki se neopazno skrijejo v naravni gubi nožnice, dosežemo naraven videz vagine, ki je trajen in nanj ne vplivajo ponovni porodi ali drugi fizični telesni procesi (torej niso potrebne ponovitve posega – razen v izjemnih primerih).

Po posegu

Po posegu odidete domov, okrevanje traja še približno 5 dni, v tem času pa morate mirovati in se izogibati večjim naporom.

V času okrevanja lahko čutite blažje bolečine, nelagodje in zbadanje na področjih šivov, ko se ti celijo pa tudi draženje in srbečico, kar je pričakovano, poleg tega je pričakovana tudi oteklina področja.

Svetujemo hlajenje, antibiotično mazilo, spiranje s fiziološko raztopino in uporabo higienskih vložkov.

S tuširanjem počakajte nekaj dni po posegu, s spolnimi odnosi in športnimi aktivnostmi pa lahko pričnete 3–4 tedne po posegu.

Možni stranski učinki in zapleti

Kot pri drugih kirurških posegih so možna vnetja in krvavitve.

Tveganje za zaplete se zmanjša ob upoštevanju nasvetov in napotkov zdravnice. Občasno se pojavi hematom ali oteklina, ki spontano mine v štirinajstih dneh.

Labioplastika je majhen kirurški poseg, a ženske nanj gledajo kot na poseg v njihovo intimo, zato se boste s kirurginjo pred posegom temeljito pogovorili in razjasnili vse dvome ter odgovorili na vsa vprašanja, brez sramu in v popolni intimi.