Liposukcija

Liposukcija – oblikovanje telesa z odstranitvijo nezaželjenih maščobnih oblog

Liposukcija je oblikovanje telesa.  Primerna je predvsem za odstranitev „nadležnih“ maščobnih oblog na določenih delih telesa in ni mišljena kot nadomestilo za hujšanje. Najpogostejša mesta liposukcije so področje trebuha, bokov, ledvenega predela, jahalne hlače, „ljubezenske ročke“, notranjost stegen, nad koleni in nadlahti.

Včasih je za boljši rezultat potreben istočasno še dodaten kirurški poseg kot je npr. abderoplastika (operacija povešene kože na trebuhu) ali brahioplastika (operacija povešene kože na nadlahteh) ipd.

Potek posega

Za manjše predele je možna liposukcija v lokalni anesteziji, v večini pa se izvaja v splošni anesteziji. V problematično področje se vbrizga t.i. tumescentna tekočina, ki omogoča lažjo liposukcijo, zmanjša izgubo krvi in pooperativno bolečino. Ob enkratnem posegu se odstrani največ 2 do 3 litre tekočine. Vstopna mesta so minimalno vidna, saj so se široka le nekaj milimetrov.

Po posegu

Po posegu je potrebno nositi kompresijsko oblačilo, priporoča se 6 tednov. Končni rezultati so vidni po 2-3 mesecih.

Stranski učinki in komplikacije

Po posegu se lahko pojavijo modrice in oteklina zdravljenega mesta. Modrice izginejo hitreje, otekline lahko vztrajajo dalj časa. Iz vbodnih mest je možna sekrecija tekočine. Lahko pride do vnetja. Področje je lahko nekaj časa mravljinčasto, lahko se pojavijo manjše nepravilnosti na koži – vdolbinice. Veliko redkejši so resnejši stranski učinki, kot so serom, infekcija, nekroza kože,  tromboflebitis in embolija, ki se lahko zgodijo tudi pri ostalih kirurških posegih.

Za vsa dodatna vprašanja in obrazložitve  vam je vedno na voljo zdravnica.