Botoks

Botulinom toksin ali botoks je preparat, ki se vbrizga v mišice

in jim za določen čas prepreči krčenje.

Botoks gladi in odpravlja gubice ter preprečuje nastajanje novih

V estetiki je botoks namenjen predvsem glajenju in odpravljanju obstoječih gubic, prav tako pa zelo uspešno preprečuje nastajanje novih. Uporablja se pri odpravljanju mimičnih gubic. To so tiste gubice, ki nastajajo zaradi naše mimike oz. krčenja mišic pri različnih obraznih izrazih.

V rokah strokovnjaka je botoks varno zdravilo

Botoks je varno zdravilo, ki se v veliko večjih dozah uporablja tudi v druge medicinske namene (npr. za zdravljenje otrdelih vratnih mišic in spazma očesnih mišic, ipd.).

Pogosto in uspešno se uporablja tudi za:

  • preprečevanje pretiranega potenja v pazduhah, rokah in nogah,
  • izboljšanje nekaterih specifičnih obraznih potez npr. preširok nasmeh z dlesnimi (gummy smile), izboljšanje nagubanosti brade, povešenost ustnih kotičkov, odpravljanje gubic in  trakcev na vratu,
  • preprečevanje in zdravljenje migrenskih glavobolov,
  • izboljšanje obraznega videza pri prizadetosti obraznega živca.

Botoks prepreči krčenje mišic na mestu, kjer se ga injicira, zato je zelo pomembno, da ga aplicira strokovnjak, ki je primerno usposobljen in ima dobro anatomsko znanje mišic obraza. Le v strokovnih rokah so možnosti komplikacij minimalne.

Poseg

Zdravnica vas temeljito pregleda in glede na tip in mesto vaših gub oz. drugih anatomskih značilnosti določi mesta injiciranja botoksa. Področje apliciranja se temeljito očisti, nato se s tanko iglo vnese preparat na željeno mesto delovanja. Sam poseg traja večinoma manj kot 10 minut.

Po posegu

Po posegu so lahko na mestu injiciranja vidne vbodne pike, ki se lahko zabrišejo z korektorjem. Na dan posega se odsvetuje povečana  fizična aktivnost, obisk savne in pretirano sklanjanje. Področje tudi ni priporočljivo masirati.

Učinek botoksa se popolnoma izrazi  v 7 dneh, delovati pa začne že nekaj dni prej. Ko začne delovati, se lahko pojavi občutek zategovanja in včasih rahel glavobol. Običajno vas zdravnica po 7 dneh pregleda na kontrolnem pregledu in po potrebi doda še kakšno enoto botoksa za popolnejši in naravnejši rezultat.

Botoks začne večinoma popuščati po 4 mesecih, njegov učinek povprečno izzveni v 6 mesecih. Pri nekaterih ljudeh, ki imajo močnejše gube in izrazitejšo mimiko obraza, torej uporabljajo mišice bolj kot običajno, lahko botoks traja manj časa.

 

Stranski učinki in možne komplikacije

Botoks je varno in preizkušeno zdravilo. Stranski učinki, ki se pojavijo ob aplikaciji, so lahko že prej omenjene vbodne pike in modrice, ki hitro izginejo.

Izredno redki so primeri komplikacije spusta obrvi ali vek. To se zgodi ob nepazljivi aplikaciji (zato je pomembna strokovnost osebe, ki izvaja poseg) ali kadar se botoks z mesta aplikacije razlije v neželjeno mišico – takrat lahko pride do spusta obrvi, vek  ali npr. povešenosti ustnih kotičkov.

Verjetnost komplikacij je ob ustrezni analizi obraza, strokovnosti osebe in upoštevanju navodil po posegu minimalna. Potencialne komplikacije so vedno prehodne narave, zato je aplikacija botoksa izredno varna.

Podrobnejše obrazložitve v osebnem pogovoru z zdravnico

Za vse podrobnejše obrazložitve glede posega, aplikacije, željenih učinkov in možnih  komplikacij se boste pred posegom pogovorili z zdravnico, ki vas bo strokovno pregledala, svetovala primerno terapijo in odgovorila na vsa vaša vprašanja. V nekaterih primerih se za dosego boljšega, svežega in naravnega videza, poleg uporabe botoksa, svetuje še aplikacija hialurona ali dodatna terapija kože (npr. kemični piling).

Botoks - prej in potem

Botoks proti potenju

Botolinum toksin je zdravilo, ki preprečuje krčenje mišičnih vlaken, prav tako preprečuje izločanje potu iz znojnih mešičkov. Poseg traja približno 30 minut, učinek pa 4 do 6 mesecev.

Potek posega

Na področje, kjer želimo zmanjšati potenje (pazduhe, dlani, podplati ipd.), se nanese anestetična krema, ki jo pustimo delovati približno 20 minut. To omrtviči področje, da so vbodi čim manj boleči. Nato na vsak 1 cm2 kože apliciramo botoks.

Efekt botoksa oz. zmanjšanja potenja se opazi  po 7 dneh.

Stranski učinki in možne komplikacije

Na mestu injiciranja so lahko vidne majhne papule, bulice, ki izginejo po 1 uri. Področje je lahko še kakšni 2 uri rdeče in rahlo otečeno. Drugih stranskih učinkov ali komplikacij ni opisanih, torej je apliciranje izredno varno.

Za vse podrobnejše obrazložitve glede posega, aplikacije,  željenih učinkov in možnih  komplikacij, se boste pred posegom pogovorili s kirurginjo, ki vas bo strokovno pregledala, svetovala primerno terapijo in odgovorila na vsa vaša vprašanja. Prav tako vam bo na voljo po posegu, za vsa dodatna vprašanja, da boste lahko brez skrbi.

Poseg - pazduhe