Ali kemični piling peče in podobne skrbi

Nekaterim je že misel kisline na obrazu tako nepredstavljiva, da se jim kemični piling zdi popolna fantastika.

Druge je strah bolečin ob delovanju pilinga, tretjih pa kožnih reakcij.

Predstavljamo vam 5 mitov o kemičnih pilingih in resnice, ki vas bodo prepričale, da ste le še korak stran od sijoče, obnovljene in pomlajene kože, ki bo zasijala v prihajajočem času decembrskega blišča.

Kaj je kemični piling?

Kemični piling (ang. ‘peel’ – luščiti) je nadzorovana in hotena poškodba kože, predvsem njenih zgornjih plasti, kar pomeni, da pride do luščenja celic povrhnjice.

Koža na obrazu je nenehno izpostavljena različnim dejavnikom, ki vplivajo na njeno teksturo: sončne opekline, onesnaženje, akne … Ti dejavniki na koži pustijo vidne sledi: pigmentne madeže, gube, brazgotine; zaradi njih koža postaja pusta, brez leska in utrujena.

Pravi način osvežitve in pomlajevanja kože je ta, da odstranimo to sivo, zgubano in razbrazdano povrhnjico ter pod njo svetu razkrijemo napeto, mladostno in svežo kožo.

Razbijamo mite in strahove o kemičnem pilingu

Oglejmo si 5 mitov oziroma največjih strahov, ki se pojavljajo ob omembi kemičnega pilinga:

1. Kislina ne sodi na obraz

NE DRŽI!

Zadnjih petnajst let so v kozmetiki, ki obljublja čisto in sijočo kožo, še posebej v porastu kreme, pilingi in drugi izdelki, ki vsebujejo AHA ali BHA kisline.

Kislina je zelo splošen kemijski izraz za veliko skupino molekul. S pravim razmerjem in sestavinami lahko kisline na kožo vplivajo zdravilno in blagodejno, za kar se uporabljajo pravzaprav že tisočletja.

Že egipčanska faraonka Kleopatra se je redno kopala v mleku in na ta način skrbela za svojo kožo.

Mlečne maščobe kožo pomirjajo, beljakovine jo obnavljajo, mlečne kisline pa luščijo odmrle celice.

In ravno mlečna kislina je, poleg glikolne, citronske, jabolčne in vinske kisline, ena izmed sestavin AHA (alfa hidroksi) kisline, ki jih pridobivajo iz sadnih sladkorjev. BHA (beta hidroksi) kisline pa vsebujejo salicilno kislino, ki raztaplja maščobo in preprečuje nastanek aken.

Najbrž nevede že imate na svoji kozmetični polički kakšno kremo s kislinami, pa ste z njo zelo zadovoljni. Odslej boste vedeli, da k dobremu rezultatu pripomorejo prav kisline ter da lahko še boljše in učinkovitejše rezultate dosežete s kemičnim pilingom.

2. Peče in boli!

DELNO DRŽI.

A nikakor ne gre za veliko bolečino ali nevzdržno pekoč občutek.

Z zdravnico se ob prvem pregledu odločite za tip in raztopino kisline, ki bo vaši koži in želenim rezultatom najbolj ustrezala.

Sam postopek kemičnega pilinga traja največ 30 minut, od tega pustimo delovati kislino na obrazu le nekaj minut (odvisno od tipa kisline), ob čemer se lahko pojavi rahlo pekoč občutek na mestu delovanja kisline.

Vendar, bodite brez skrbi. Oči in ostala občutljiva področja na obrazu so zaščitena, pozabite pa na prizore iz znanstveno-fantastičnih filmov, kjer kislina raztaplja kožo, da cvrči.

Za osebe z nižjim pragom bolečine zdravnica uporabi loparček, s katerim rahlo pihamo na boleče mesto, da pacientka oziroma pacient brez večjih težav prenese delovanje pilinga.

3. Več tednov ne bom mogla iz stanovanja.

NE DRŽI.

Kemični piling pogosto povzroči rdečico (praktično takoj po uporabi), nekateri pilingi sprožijo različno močno luščenje kože.

A to niso slabi stranski učinki, ravno to želimo, saj pomeni, da piling deluje.

Rdečico in luščenje kože negujete s predpisano kozmetiko, dogajanje na koži pa zakrijete s pudrom.

A ko se cikel luščenja odmrle kože zaključi (5–7 dni), se koža še sčisti in po največ štirinajstih dneh bo vaša koža svetleča in svetlejša, z manj nepravilnostmi ter pomlajena, vi pa boste pripravljeni na decembrska druženja in novoletne zabave, kjer boste samozavestno blesteli s svojim mladostnim videzom.

4. Ker kemični piling ni za področje okoli oči, bodo gubice tam še vedno vidne.

NI RES.

Obstaja poseben piling prav za področje okoli oči, ki je še posebej blag a hkrati učinkovit, da se znebimo gubic na tem področju.

Gubice tukaj so posebnost, saj jih povzročajo različni dejavniki: starost, izguba volumna, mimične mišice, premalo spanca,stres, dehidracija …

V zunanjem predelu očesa se gubice odlično odpravijo s pomočjo botoksa,  v srednjem in notranjem predelu pa je kislinski piling idealna rešitev. Podočnjakov pa se najraje lotimo kar s polnili.

5. Kemični piling je namenjen samo ženskam.

NIKAKOR.

Moški imajo pogosto še večje težave s kožo kot ženske.

Današnji moški so precej bolj osveščeni in se vedno pogosteje zanašajo na strokovno pomoč pri reševanju teh problemov.

Je pa res, da je manjši odstotek pacientov, ki se odločijo za kemični piling zaradi izboljšanja strukture kože – večinoma se zanj odločajo zaradi brazgotinaste kože, ki je posledica aken, ali zaradi aktivnih aken oziroma mozoljev.

Pogosto se moški na nas obrnejo tudi zaradi mozoljev na drugih predelih telesa, na primer hrbtu, kjer je lahko kemični piling enako učinkovit.

Katere vrste pilingov poznamo?

Za različne tipe in vrste kože (oziroma vrste njenih poškodb) uporabljamo različne tipe pilingov, ki jih delimo predvsem glede na globino, v kateri na koži ustvarjamo poškodbo, ki nato sproži njene obnovitvene procese.

Glede na globino delovanja se premo sorazmerno večja tudi učinkovitost pilingov. Ločimo:
zelo povrhnji (odstrani mrtve celice povrhnjice),

  • povrhnji (povzroči luščenje poroženele plasti kože),
  • srednji (povzroči luščenje epidermisa in superficialnega dermisa, 1,5–2 mm) in
  • globoki piling (povzroči luščenje epidermisa in najglobljih plasti dermisa, 3–4 mm).

Zelo povrhnji pilingi delujejo blago in jih lahko kupimo v drogerijah ter uporabljamo doma, uporabljajo jih tudi kozmetičarke v salonih.

Pri nekaterih povrhnjih, predvsem pa pri globokih pilingih, gre za bistveno večjo učinkovitost, a hkrati tudi večjo možnost komplikacij, zato je nujna strokovna usposobljenost osebe, ki jih izvaja, in jih v večini izvajamo le zdravniki.

Kakšne kisline uporabljamo?
Kisline, s katerimi povzročamo opeklino v globini kože, ter njihove koncentracije določi zdravnik glede na kožne probleme in želje posamezne pacientke oziroma pacienta.
Tako za gubice, manjše pigmentne madeže in brazgotine uporabimo piling z glikolno kislino ali TCA (triklorocetno kislino).

Za aknasto kožo je najprimernejša salicilna kislina, ki izsuši akne in deluje protivnetno. Za mastno kožo izberemo piling s piruvično kislino, za suho pa blag piling mandljeve kisline.

Vstopite pomlajeni in sveži v jesen ali novo leto

Dnevi po poletju so zaradi manjše moči sonca najbolj priporočljiv čas za kemični piling.

Z zdravnico se boste ob prvem pregledu posvetovali in odločili za kislino ter koncentracijo, ki bo primerna posebej za vašo kožo in učinek, ki ga s pilingom želite doseči.

Najboljši rezultati se dosežejo z 2–3 ponovitvami pilinga s časovnim razmakom na 2 do 3 tedne.

V Estetiki Omnia zaupamo znamki Enerpeel, pacientom pa natančno razložimo postopke in svetujemo z uporabo negovalne kozmetike za med tretmaji.

Prepustite svojo kožo rokam strokovnjakom in odluščili bomo z vas staro in poškodovano kožo, da boste dobesedno zasijali.