,

Nasvidenje, krčne žile!

Naš krvni obtok je kot služba za dostavo – teče skozi vsak delček našega telesa in prinaša celicam, kar potrebujejo, in odnaša vse tisto, česar ne potrebujejo. Krvni obtok je sestavljen iz srca, arterij, ven in kapilar. Vsak utrip srca požene kri po arterijah, ki med drugim po telesu prenašajo kisik. Ko telo dobi, kar potrebuje, se osiromašena kri po venah vrača do srca, vmes pa v pljučih dobi novo zalogo kisika.

Vensko popuščanje, varice in pajkaste žilice

Vene so tiste, ki opravljajo najbolj garaško delo, saj morajo kri iz okončin spraviti nazaj do srca – in ker človek hodi po dveh nogah, je pot od nog do srca navzgor zelo dolga. Najtežjo nalogo torej opravljajo venske žile v nogah. Da kri ne bi odtekala nazaj v noge, skrbijo zaklopke v venah.

Zaradi dednosti in nezdravega načina življenja, se kar petina odraslega prebivalstva srečuje z zatekanjem nog, bolečinami, občutkom težkih in utrujenih nog. Zveni znano?

Gre za prve simptome t.i. krčnih žil ali varic, ki so posledica oslabljenega delovanja venskih zaklopk – ko venska stena ni več dovolj močna, da bi vzdržala pritisk, kri odteka nazaj v noge.

Nastanejo razširjene temno obarvane vene pod površino kože, ki so videti kot klobasice – te imenujemo varice, ali pa imajo žarišče in so nato v obliki pajkove mreže prepredene okoli njega – te imenujemo pajkaste žilice.

Ali ste vedeli?

Če bi vse svoje žile sestavili v eno samo, bi z njo kar štirikrat lahko obkrožili Zemljo!

Dejavniki tveganja popuščanja venskega obtoka ter nastanka varic ali pajkastih žilic

S krčnimi žilami se spopada kar petina odraslega prebivalstva, prizadenejo nas nekje med 30. in 65. letom. Zaradi hormonskih in anatomskih značilnosti telesa smo jim podvržene predvsem ženske.

Dejavniki tveganja krčnih žil so:

  • dednost,
  • starost,
  • spol,
  • prevelika telesna teža,
  • nosečnost,
  • pomanjkanje gibanja.

Krčne žile se najpogosteje pojavijo po puberteti, pri ženskah pa zlasti po nosečnosti ali hormonskemu zdravljenju.

Kaj lahko storimo sami za lajšanje težav?

Poleg zdrave prehrane in telesne aktivnosti (ki vodita tudi do izgube telesne teže), se izogibajmo visokim petam, saj se mišice meč v čevljih z nizko peto več krčijo, kar pripomore k črpanju krvi v venah proti srcu.

Poleg tega se izogibamo pretesnim hlačam, ki ovirajo krvni pretok, ne sedimo s prekrižanimi nogami, če je naše delo sedeče, se večkrat sprehodimo. A izogibamo se tudi dalj časa enakemu stoječemu položaju (ponovno pomagajo kratki vmesni sprehodi) ter večkrat na dan med ležanjem dvignimo noge nad raven srca, kar pripomore k izboljšanju krvnega pretoka in zmanjša otekanje nog.

Kdaj pa moramo obiskati zdravnika?

Zaradi krčnih žil lahko nastanejo resni zapleti, zato je prav, da obiščemo zdravnika takoj, ko opazimo prve žilne spremembe.

Če pa že imamo pajkaste žilice ali varice, ki so – predvsem poleti – tudi z estetskega vidika zelo moteče, pa imamo v Estetiki Omnia za vas pravo rešitev, s katero se boste poslovili od nadležnih varic oziroma pajkastih žilic, v prihodnosti pa vsaj omilili ali upočasnili pojav novih.

Žal so žilne spremembe naraven pojav, ki ga noben zdravnik ne more popolnoma ustaviti, lahko pa, kot rečeno, odstranimo že obstoječe krčne žile in pajkaste žilice.

Nad krčne žile s flebektomijo

V Estetiki Omnia opravljamo operativni poseg imenovan flebektomija. V lokalni anesteziji vam kirurško odstranimo varice, ki ovirajo nemoten odtok krvi do srca. Preprosto rečeno vam s skalpelom odstranimo površinske vene in s tem ne izboljšamo le videza nog, temveč tudi vaš venski krvni obtok!

Nad pajkaste žilice in manjše varice s sklerozacijo

Sklerozacija je poseg, kjer v prizadeto veno ali venski pletež (pajkasti mreži podobne žilice) apliciramo posebno peno, ki koagulira oziroma zamaši žilo, da postane nevidna, saj smo preprečili pretok krvi skozi žilo.

Gre za poseg injiciranja, ki je izredno hiter in učinkovit. Kot smo omenili, pa gre pri venskem popuščanju za naravni pojav, tako da se lahko žilice po določenem času ponovno pojavijo, bodisi na istem mestu bodisi v bližini.

Po posegu

Po posegu, naj gre za sklerozacijo ali flebektomijo, je potrebno vsaj šest tednov nositi kompresijske nogavice, priporočamo pa nošenje tudi dalj časa. Več si preberite na spletni strani www.estetika-omnia.si.

Najpomembneje je, da opazujete svoje telo, skrbite zanj in spremenite svoje življenjske navade, da bo ostalo čim dlje zdravo, za estetske rešitve obstoječih varic ali pajkastih žilic (in tudi zdravstvene rešitve pred nepotrebnimi kasnejšimi zapleti) pa se naročite v Kliniki Omnia.

Pišite nam ali nas pokličite in se naročite na pregled, na katerem vam bo zdravnica svetovala, kateri postopek je najbolj primeren za vas.