Naravno pomlajevanje oz. vampirski plasmolifting

Plasmolifting, imenovan tudi vampirski lifting ali PRP poseg, je pod drobnogled javnosti izstrelila zvezdnica Kim Kardashian, ko je na družabnem omrežju delila svoj portret takoj po – na prvi pogled nenavadni negi. Njen obraz, prekrit z drobnimi kapljicami krvi, je dvignil veliko prahu in svet se je takoj vprašal, v kakšen estetski ekstrem se je ponovno podala najbolj razvpita sestra Kardashian.

Znanstveno ozadje posega plasmolifting

Po natančnejšem spoznavanju s posegom ugotovimo, da gre pravzaprav za učinkovit, varen, celo naraven poseg, saj se v obraz pacientke oziroma pacienta aplicira njegova lastna plazma.
Podobne postopke uporablja tudi športna medicina za hitrejše celjenje poškodb mišic in tkiv. Znano je, da sta svoje poškodbe s PRP posegom zdravila tudi vrhunski golfist Tiger Woods in ljubljenec teniškega občinstva Rafael Nadal, novejše študije pa govorijo v prid PRP posega tudi pri obnavljanju rasti las.

PRP (ang. platelet rich plasma) je kratica za trombocitno plazmo. Ko pacientu odvzamemo kri, jo centrifugiramo in tako odstranimo rdeče krvničke. Takšna kri je bolj koncetrirana in vsebuje več rastnih faktorjev oziroma proteinov, ki pomagajo k okrevanju kože.
S pomočjo mikro igel apliciramo plazmo nazaj v pacientov obraz.

Trombocitna plazma koži povrne vlago in sijaj ter jo zgladi. PRP poseg je torej namenjen varni osvežitvi obraza in nima prav nič skupnega s krvosesi oziroma vampirji.

Kako poteka vampirski plasmolifting?

Po temeljitem posvetu s kirurginjo vam bomo odvzeli kri. Malce več kot čajna žlička vaše krvi v epruveti se vstavi v napravo, ki jo centrifugira, vrti izjemno hitro, da se ločijo sestavni deli krvi. Ta postopek traja okoli 15 minut.

Medtem vam na obraz nanesemo kremo, ki rahlo omrtviči obraz. Kirurginja bogato plazmo, ločeno od rdečih krvnih celic, pripravi za aplikacijo. Sledi nežno apliciranje vaše plazme z mikro iglicami, ki ustvarijo kanalčke, da lahko plazma prodre čim globlje, hkrati pa tudi stimulirajo dermis. Rezultat je čudovit, osvežen videz.

Plasmolifting ne pomaga le pri glajenju gubic, temveč spodbuja kožo k celjenju in odpravi aken ali brazgotin na koži.

Po PRP posegu je koža na mestih aplikacije le rahlo pordela, odvisno od tipa in občutljivosti kože. Po enem tednu bo rdečica že v večini izginila, vaša koža pa bo vidno bolj sijoča in na dotik čvrstejša. Pacientke so tri tedne po vampirskem plasmoliftingu navdušeno poročale, da je njihova koža iz tedna v teden lepša, bolj mladostna in osvežena. Razlog tiči v delovanju trombocitne plazme, ki še več mesecev po aplikaciji spodbudno deluje na kolagen v koži ter z rastnimi proteini pripomore, da se koža obnavlja, vi pa imate iz tedna v teden lepšo kožo, zahvaljujoč le nekaj kapljicam vaše krvi.

Skrbi so odveč

PRP poseg je v drugih vejah medicine znan že od zgodnjih 90 let, vse več pozitivnih učinkov plasmoliftinga, za pomlajevanje in osvežitev kože, uporabljamo lepotni kirurgi.

Da gre za naraven poseg trdimo, ker se trombocitni plazmi ne dodaja nobena druga snov, delujejo zgolj in samo vaše celice. Če pri injekcijah drugih snovi, na primer botoksa, kolebate, ker si v telo ne želite vnašati tujih snovi, vseeno pa si želite bolj spočitega obraza in čvrstejše kože, je plasmolifting prava rešitev za vas. Aplicirana snov je izključno vaša – plazma, bogata s celicami rastnih proteinov, ki se postavijo v prvo bojno linijo proti znakom staranja.

Ali je plasmolifting za vas?

Vsekakor! Glavni učinek plasmoliftinga je naravno vračanje lepote, ki ima več pozitivnih rezultatov, s katerimi vas bo navdušil:

 • odpravlja, gladi in zmanjšuje drobne gubice okoli oči, ustnic in po licih,
 • pospeši postopke regeneracije kožnih celic,
 • zavira postopke staranja kože,
 • povečuje prožnost kože, njeno napetost in elastičnost,
 • kožo navlaži in uravnava bilance v kožnem tkivu,
 • izboljša barvo polti,
 • odpravlja starostne pege,
 • zdravi akne in brazgotine po aknah in drugih poškodbah,
 • spodbuja rast las,
 • zmanjšuje otekline in podočnjake,
 • preprečuje strije,
 • lokalno spodbuja metabolizem in odpornosti kože.

Spoznamo, da tokrat Kim Kardashian le ni ustrelila mimo, saj je vampirski lifting kaj kmalu postal nov najljubši lepotni trend mnogih zvezdnic, prav tako pa ljubljenec lepotnih blogerk in novinarjev, ki so najprej s strahom preizkusili nego, nato pa o njej navdušeno poročali in jo priporočili svojim sledilcem.

Zimski čas je idealen, da tudi vi preizkusite plasmolifting, saj vas po posegu ne bo skrbelo zaradi močnega sonca in vaše pordele kože. V svežo pomlad pa boste vstopili cvetoči in sijoči kot prebujajoča se narava.