Resnice in miti o labioplastiki

Estetska kirurgija, popravki in pomlajevanje telesa ter obraza so tema, o kateri se vse več odkrito govori, z izjemo enega dela telesa.
Posegi na vaginalnem območju so še vedno tema, o kateri se redko govori na glas.

Vsak poseg v intimo je tabu tema, v svetu pa operacije na vagini povezujejo celo z ženskim genitalnim pohabljenjem ali obrezovanjem žensk.
A med nami so posameznice s povečanimi malimi sramnimi ustnicami, ki jim visijo izpod velikih sramnih ustnic, kar povzroča tako čustvene kot fizične bolečine.

Čustveno so posameznice prizadete z vidika zmanjšane samozavesti, ker so drugačne kot ideali, ki so neposredno vdrli tudi v intimni svet; nerodno jim je pred partnerji, prav tako jih skrbi, da bo odvečna koža malih sramnih ustnic vidna skozi oprijete hlače ali kopalke, izpod katerih lahko celo tudi pokuka na plano.

Odvečna koža pa se z drgnjenjem lahko neprijetno vname in tišči, bolečine pa povzročajo tudi spolni odnosi in športi (kolesarjenje, fitnes, jezdenje …).

Ženske se s povečanimi malimi sramnimi ustnicami rodijo, ali pa so posledica porodov oziroma staranja. Vse te težave pa lahko ženska preprosto in za vselej reši z obiskom pri estetski kirurginji, ki ji v manj kot eni uri reši težavo z majhnim kirurškim posegom imenovanim labioplastika.

Predstavili vam bomo najpogostejše tabuje v zvezi z labioplastiko in razkrili, ali gre za mit ali resnico, ter tako za vselej razbili stigme, ki se nepravično držijo tega majhnega posega z velikimi rezultati.

1. tabu: Moj (bodoči) partner bo opazil, da sem šla pod nož.

Drži, če ste s partnerjem že bili intimni.
V kolikor ste s trenutnim partnerjem že bili intimni, se zna zgoditi, da bo opazil spremembo, ki pa jo bo zagotovo pozitivno sprejel, saj tudi moški niso imuni na estetske ideale.

Odkrit pogovor z njim in kratka razlaga posega  bo dovolj, da bo razumel, da gre za poseg, ki vam bo neizmerno olajšal življenje, pri tem pa vaše zdravje ne bo ogroženo, počitek in spolna abstinenca pa kratka (3 tedne).

Neresnica, če gre za novega parterja.
V kolikor vas bo partner prvič videl v golo, sploh ne bo opazil, da ste opravili labioplastiko.
Samorazgradljivi šivi pustijo majhne sledi, ki pa se zaradi naravne nagubanosti kože sramnih ustnic popolnoma skrijejo mednje. Celo ginekologi pogosto ne opazijo, da je bila ženska na posegu, zato je prav oziroma pomembno, da svojemu ginekologu to poveste.

 

2. tabu: Labioplastika je dolgotrajen in boleč poseg.

Ne drži.
Čeprav gre za najintimnejši ženski predel telesa, ki je zelo dobro oživčen, je labioplastika manjši kirurški poseg, ki se opravlja v lokalni ali splošni anesteziji, traja pa med 45 minut do ene ure.

Ko pacientki doma popusti anestetik, je bolečina zmerna in jo lahko obvladuje z običajnimi protibolečinskimi sredstvi in hlajenjem oteklega področja.

To neugodje in zmerne bolečine trajajo največ deset dni. Celjenje poteka še nadaljnjih nekaj tednov, v tem času je ženska lahko ponovno povsem aktivna, odpovedati se mora le spolnim odnosom in nekaterim športom (kolesarjenje, vožnja motorja, ježa konj).

3. tabu: Labioplastika se opravlja vselej po rojstvih otrok.

Ne drži.
Z labioplastiko vam ni potrebno počakati do morebitnih porodov, saj je poseg dokončen.

Ko so male sramne ustnice preoblikovane, je rezultat trajen in novi porodi ali naravno staranje ne vplivata na kožo, razen v izjemnih primerih. Po labioplastiki torej ni novega povečanja in povešenja kože malih sramnih ustnic.

4. tabu: Vagina bo lepša, a moje spolno življenje ne bo več enako dobro.

Neresnica. (Še boljše bo!)
Labioplastika se izvaja na malih sramnih ustnicah, to je tkivo, ki obroblja vhod v nožnico. Med posegom se estetska kirurginja ne dotika drugih tkiv ali notranjosti nožnice, torej ne gre za nikakršno »obrezovanje žensk«, poškodb himena ali erogenih con v okolici klitorisa.

Ženska po posegu še vedno normalno doživi orgazem, brazgotine šivov se skrijejo med nagubano kožo in tudi funkcionalno ne motijo spolnega odnosa.

Ker se ženska ne obremenjuje več s svojimi povečanimi malimi sramnimi ustnicami, poročajo ženske o večji samozavesti in posledično izboljšanih spolnih odnosih.

5. tabu: Nisem dovolj stara za labioplastiko.

Neresnica.
V svetu labioplastiko opravljajo od 16. leta dalje, so pa primeri, ko so zaradi hujših primerov čustvenega in fizičnega trpljenja zaradi povečanih malih sramnih ustnic opravili labioplastiko tudi štirinajstletnicam.

Zakaj bi katera koli ženska morala trpeti zaradi stvari, na katero sama ne more na noben način vplivati, ki pa jo lahko rešimo s kratkim kirurškim posegom?

Pri nas se v praksi večinoma svetuje, da ženska z labioplastiko počaka vsaj do mlade odraslosti oziroma do končane pozne pubertete, ko se vse telesne spremembe dokončno izoblikujejo. Zgornje starostne omejitve ni; tako se za labioplastiko odločajo ženske vseh starosti in poklicev – od mladih mamic do žensk v menopavzi.

6. tabu: Z operacijo bom izgubila nedolžnost.

Ne drži.
V kolikor je pacientka še nedolžna, ni nobenih razlogov za skrb. Kirurginja ne operira na področju himena (čvrstega tkiva v začetnem delu notranjosti vagine, ki se pretrga ob prvem spolnem odnosu), tako da ni nobenih skrbi, da bi deviško kožico zaradi labioplastike prerezala.

7. tabu: Sram me je priznati, da želim imeti lepšo vagino.

Na žalost so teme, o katerih ženske ne govorijo rade: telesne pomanjkljivosti, splavi, psihične bolezni …

Za to lahko delno okrivimo ideal »popolne ženske«, ki je vedno urejena in fit, ima ubogljive otroke in ljubečega moža, pospravljeno stanovanje, ima vedno čas za kavo s prijateljico, bere knjige … Pa kaj še.

Tudi ženske smo ljudje, vsaka posebej neponovljiva in čudovita s svojimi napakami vred. Le da zaradi idealne »superženske«, ki vse zmore in je popolna, o svojih težavah raje molčimo.

Navzven smo vedno super in v redu, v sebi pa nosimo bolečine in skrbi. A temu moramo narediti konec.

Če vas videz vaše vagine vedno znova vznejevolji, če vas je zaradi povečanih malih sramnih ustnic sram pred partnerjem in se izogibate kopalkam, spolnim odnosom ter nekaterim športom, ker vam povzročajo nelagodje in celo bolečine, ste idealna kandidatka za labioplastiko.

Naj vas potolažimo, da niste edini in je naša kirurginja v Kliniki OMNIA opravila že veliko labioplastik. Poleg tega je ženska in vam bosta po odkritem pogovoru z njo pregled in sam poseg podobna kot obisk pri ginekologinji, s to razliko, da bo po labioplastiki kvaliteta vašega življenja neprimerljivo izboljšana.

Če želite o labioplastiki izvedeti še več, preberite TUKAJ, ali se naročite na pregled v Kliniki OMNIA na 059 103 103.