Blefaroplastika – znebite se utrujenega videza

Ste tudi vi zaradi povešenih vek ves čas videti utrujeni ali celo jezni?

Vam povešena koža zgornje veke omejuje vid, imate zaradi naprezanja pogoste glavobole?

Imate kljub dobremu spancu temne kolobarje pod očmi ali je spodnja veka že podobna upadli vrečki?

Obstaja hitra korekcija, ki vas bo s svojim rezultatom navdušila – blefaroplastika.

Kaj je blefaroplastika?

Blefaroplastika je estetski poseg, pri katerem izboljšamo področje okoli oči, torej zgornje in spodnje veke.

Izraz izhaja iz grščine: blepharon pomeni veka, plassein pa oblikovati, in gre za enega najpogosteje opravljenih posegov v estetski kirurgiji.

Med pacienti je več kot 80 % žensk, a se zaradi dobrih in trajnih rezultatov zanjo odloča tudi vse več moških.

Z blefaroplastiko operiramo zgornjo, spodnjo ali obe veki hkrati. Cilj je rešiti funkcionalne in kozmetične probleme področja od obrvi do zgornjega roba lica.

Rezultat posega je osvežen videz, z obraza izgineta utrujenost in jezen pogled, videti smo spočiti in mladostni, kadar pa zgornja veka prekriva vidno polje, pa s tem posegom znatno izboljšamo tudi vidno polje (periferni vid) in z njim povezano gubanje čela in napenjanje oči.

Kako poteka korekcija zgornje veke?

Najprej je potreben temeljit pogovor in pregled pacienta, da ugotovimo, če je primeren kandidat za operacijo.

Poseg poteka v lokalni anesteziji približno eno uro za obe očesi.

Estetski kirurg oziroma kirurginja si na zgornji veki označi mesto, kjer bo odstranil/-a odvečno tkivo. Ko odstrani odvečno kožo in maščobo, učvrsti ustrezne mišična tkiva in kite, da bodo bolje opravljale svojo nalogo.

Nato rekonstruira oziroma prišije veko in s tem majhnim posegom se drastično pomladi videz celotnega obraza, saj se pacientov pogled odpre in je koža zgornje veke ponovno videti napeta kot v mladosti.

Ženske si na veko ponovno lahko nanašajo senčilo, saj ni več moteče in povešene odvečne kože.

Kako poteka korekcija spodnje veke oziroma izbris podočnjakov?

Ko se ugotovi, da je pacient primeren kandidat za blefaroplastiko spodnje veke, si kirurg oziroma kirurginja na spodnji veki označi mesto reza, ki je navadno tik pod trepalnicami.

Razporedi ali odstrani maščobo, mišice in odvečno »vrečkasto« kožo ter zapre šiv.

Operacija traja približno eno uro za obe očesi in poteka v lokalni anesteziji.

Z blefaroplastiko spodnje veke izboljšamo njen splošni videz, odpravimo upadlost (vrečasto kožo) ter temno obarvanost na spodnji veki – dobro poznane temne kolobarje oziroma podočnjake.

Štirikratna blefaroplastika

Pogosto se starejši pacienti, ki imajo težave z upadlimi zgornjimi in spodnjimi vekami, odločijo za štirikratno blefaroplastiko – torej poseg na obeh zgornjih in obeh spodnjih vekah.

Operacija traja približno dve uri in poteka v splošni ali lokalni anesteziji.

Okrevanje po posegu

Okrevanje po posegu je minimalno; šive odstranimo po petih do sedmih dneh, oteklina pa izzveni v štirinajstih dneh.

V prvih dneh se priporočajo hladni obkladki enkrat na uro za nekaj minut na operiranem področju. Koža okoli oči je najtanjša na telesu, zato so modrice pričakovane, a jih zlahka zakrijete s sončnimi očali in kasneje z ličili. Večina pacientov se brez zadržka odpravi v javnost že po enem tednu ali desetih dneh.

Rahlo rožnata koža, ki po posegu neopazno ostaja na mestu šivov, pa je potrebna posebne pozornosti predvsem pri izpostavljanju sončnim žarkom – kot dandanes velja na splošno, se čim manj izpostavljajte soncu oziroma nosite pokrivala, da bo občutljiva koža zaščitena v senci, pol leta po posegu pa se dodatno zaščitite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Kot pri vseh operativnih posegih, so tudi pri blefaroplastiki možni stranski učinki in zapleti. Poleg otekline in modric se lahko pojavi občutek suhih oči, za kar vam svetujemo vlažilne kapljice za oči. Redko pride do pretirane korekcije vek, v tem primeru se prav tako svetujejo kapljice ali mazilo. Neželeni zapleti so vnetja, krvavitve, infekti …

Pomembna je izbira zanesljivega estetskega kirurga z obilo izkušnjami, ki mu boste zaupali svoje telo.

V Estetiki OMNIA se s kirurginjo Dašo Kovačič Beković, dr. med., specialistko plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije in kirurgije roke, najprej o vseh svojih željah in pričakovanjih pogovorite, po pregledu pa vam svetuje in predlaga primerne rešitve za vas, razloži morebitna tveganja in odgovori na vaša dodatna vprašanja. Tako boste pri odločitvi za operacijo prepričani vase in v strokovnost svoje kirurginje.

Majhen poseg – velik učinek

Blefaroplastika je majhen poseg, a so njegovi rezultati fantastični: svež in spočit videz, pacienti pa kot pozitivno posledico posega navajajo tudi večjo samozavest.

Za mnoge paciente so rezultati trajni, za druge pa trajajo veliko let, preden (če sploh) se veka prične ponovno spuščati in upadati.

Pomlajen videz vaših oči in kože okrog njih vpliva na videz celotnega izraza – vaš obraz nima več tistega postaranega, jeznega in vedno utrujenega videza.

S pozitivnimi komentarji o vašem svežem videzu se boste tudi vi počutili bolje in imeli bolj pozitiven pogled na svet.

Pacienti, ki so imeli zaradi povešenih zgornjih vek periferni vid (zaradi kože nad očesom na določenih predelih zamegljeno sliko), so poročali tudi o zmanjšanem številu glavobolov in migren, ki so bile posledica nenehnega napenjanja in gubanja čela v želji po boljšem vidnem polju.

Izberite Estetiko OMNIA in z blefaroplastiko osvežite svoj obraz in pogled na svet!